Forum Index
The Boater's Guide to Information, Education & Scuttlebutt...
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Very confused!

 
Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> OMC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
metal249



Joined: 08 Jul 2008
Posts: 4

PostPosted: Tue Jul 08, 2008 10:45 am    Post subject: Very confused! Reply with quote

I recently bought a 1986 Seaswirl with the OMC 3.0L with a two year old rebuilt motor. I've taken it to the lake twice now, but it is not running correctly. The first time I took it, the highest rpms I could achieve was 3400 at 32mph(via GPS). The boat was very slow to plane, taking a minute or more to do so, and not even able to plane with more than three people on board. When I got back from the lake, I checked the prop size(13 1/4X17P), which appears to be correct although it does have a few small chips in the blades. I changed and gapped the pulgs, changed the oil, checked the points and cleaned the carb. I checked TDC, so I know the mark is correct on the crank. I then checked the timing, only to find it set at 30 degrees above TDC when it is supposed to be set between 1 and 4 degrees above TDC. I set the timing at 4 above TDC, and tuned the carb to idle at 550rpms. It was all set to factory specs. When I get to the lake the second time, the boat wont even start untill I advance the timing. Once I get it running, I can only get 2900 rpms out of it and it would only plane with one person onboard. Does anyone know what is wrong with my boat? I dont know where to go from here.
Back to top
View user's profile Send private message
metal249



Joined: 08 Jul 2008
Posts: 4

PostPosted: Tue Jul 08, 2008 10:49 am    Post subject: Reply with quote

Also the boat is 17foot and the correct WOT operating range is 4200-4600rpms for my motor.I have been looking around other forums and have found that other people with this same powerplant in bigger boats are going 45mph with 5 or more people.
Back to top
View user's profile Send private message
metal249



Joined: 08 Jul 2008
Posts: 4

PostPosted: Sat Jul 12, 2008 1:16 pm    Post subject: recent update Reply with quote

checked mechanical advance in distributor, appears to function well with little resistance.
Back to top
View user's profile Send private message
metal249



Joined: 08 Jul 2008
Posts: 4

PostPosted: Wed Aug 06, 2008 1:54 pm    Post subject: Recent update Reply with quote

Put on new coil, pertronix electronic igniton, and new plug wires. Runs much better. I set the timing and tuned it up (5 degress above TDC, idle at 550rpm), but when I give it a little rev, it stays at 2000rpm for a few seconds, before slowly dropping down to about 1000 rpm. I recheck the timing and it jumped up to 20 degrees above TDC. I also put a fuel pressure gauge on it. It reads 3.5 psi at 1000rpm and 3.5 to 4 psi at 2000rpm. Is my pump bad?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> OMC All times are GMT - 7 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum